Dişlerin beyazlatılmasında esas olarak evde ve muayenehanede kullanılan iki yöntemden bahsedebiliriz.
Ev tipi diş beyazlatma
Ev tipi diş beyazlatma için genelde aşındırıcı tozlar veya diş beyazlatma kalemi ya da silgisi kullanılmaktadır. Diş beyazlatma tozları içerdikleri çok sert aşındırıcılarla dişlerin üzerinde oluşan sigara, çay, kahve lekelerini mekanik olarak temizlemektedir. Bu aşındırıcı tozlar mineyi pürüzlü hale getirdiği için dişlerin daha kolay renklenmesine yol açmaktadır. Oluşan renklenmeleri ortadan kaldırmak için daha fazla diş beyazlatma tozu kullanmak minenin tamamen aşınarak kaybına sebep olmaktadır. Ne yazık ki daha beyaz dişler yerine, aşınmış ve sarı dişler elde edilmektedir.
Ev tipi diş beyazlatmada son zamanlarda aktif karbon diş beyazlatma tozları kullanılmaktadır. Bu tozlar klasik diş beyazlatma tozlarının aksine dişleri aşındırmaz. Sadece diş üzerindeki lekeleri temizler ve dişin orijinal rengine dönmesine yardımcı olur. Diş tozları ile diş renginde ilave bir beyazlama olmaz.
- Diş Beyazlatma Kalemi
Dişlerde daha beyaz bir görünüm elde etmek için şu an piyasada bazı diş beyazlatma kalemleri bulunmaktadır. Bu kalemler dişlerin üzerinde beyaz bir katman oluşturarak geçici süre dişlerin beyaz görünmesini sağlayabilir ama kalıcı bir beyazlık elde edilemez.
Diş Beyazlatma bantları da diş beyazlatma kalemleri ile benzer özellik gösterir ve geçici bir süre beyazlık sağlar. Diş beyazlatma kalemleri ve bantları uzun süre kullanıldığında diş minesinde aşınma, dişlerde hassasiyet oluşturabilmektedir. Bant içeriğindeki jelin yutulmasının da sağlığa zararlı etkileri bulunmaktadır.
- Diş Silgileri
Dişlerin üzerinde oluşan sigara, çay veya kahve lekelerini çıkarmakta kullanılan bir başka aparatlardır. Diş hekimliğinde kullanılan diş parlatma lastiklerinden esinlenilerek üretilmiş aletlerdir. Bunlar evde kullanıma uygun ve diş üzerinde oluşmuş lekeleri çıkarmak için üretilmiş olsa da çok başarılı olmayan bir yöntemdir. Yanlış kullanımı dişlere zarar vermektedir.
- Muayenede Kullanılan Metotlar
Diş hekimi muayenesinde dişlerin beyazlatılması için önce profesyonel temizlik işlemi yapılır. Diş taşları ve çeşitli eklentiler, el aletleri ve ultrasonik temizleyiciler ile dişlere zarar vermeden temizlenir. Diş üzerindeki sigara, çay, kahve vb. lekeleri ise aşındırıcı patlar, parlatma lastikleri veya airflow ile çıkarılır. Airflow metodunda diş üzerine basınçlı hava ve su ile birlikte özel tozlar püskürtülerek dişler üzerindeki lekeler dişlere herhangi bir zarar vermeden güvenli bir şekilde temizlenir. Bütün bu yukarıda saydığımız metotlar ile dişler temizlenerek dişler orijinal rengine kavuşur.
Muayenehane Tipi Diş Beyazlatma
Diş hekimi muayenesinde diş beyazlatmada esas olarak hidrojen peroksit veya karbamit peroksitin farklı konsantrasyonları kullanılarak yapılır. Ofis tipi beyazlatma olarak da isimlendirilen bu yöntemde beyazlatma işlemini hızlandırmak için yüksek yoğunluklu özel mavi ışıklar kullanılır. Diş beyazlatmanın en iyi ve en kolay yolu ofis tipi diş beyazlatmadır (Bleaching). Bleaching işleminin uygulanması diş kliniklerinde yaklaşık bir saat süren bir işlemdir. Renklenmenin şiddetine göre bir ya da iki seans uygulamak gerekebilir.
Diş Beyazlatmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Herkes dişlerinin daha beyaz olmasını ister. Evde beyazlatma işleminde kullanılan diş beyazlatıcı tozlar, macunlar, gargaralar, kalemler ve silgiler sararmış veya renklenmiş dişleri belirli ölçüde dişleri eski renklerine kavuşturur. Ancak uzun süre kullanımları dişlerin aşınmasına ve daha kolay renklenmesine yol açmaktadır. Hızlı ve kısa sürede diş beyazlatma yöntemi olarak bunların hiçbiri tercih edilmemelidir.
En sağlıklı diş beyazlatma yöntemi diş hekimlerinin gözetimi altında uygulanan yöntemlerdir. Diş beyazlatma işlemi uygulamasından önce dişlerde çürük, kırık, çatlak veya diş eti çekilmesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eski restorasyonlar, bütünlüğünü kaybetmiş kaplamalar, dikkatle incelenmelidir. Aksi halde beyazlatma işlemi aşırı hassasiyetlere yol açabilir. Mevcut restorasyonların renklerinin açılıp açılmayacağı da dikkate alınmalıdır.
Diş Beyazlatma İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Muayenehane tipi beyazlatma bir oksidasyon işlemidir. Bu sayede diş içerisindeki renklendirici pigmentler ortadan kaldırılır. Beyazlatma işleminden sonra en az bir hafta boyunca beyaz diyet uygulanmalıdır. Uygulanan beyazlatma işleminin kalıcı olması için bir hafta boyunca dişleri renklendirebilecek yiyecek, içecek, tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Diş Beyazlatma Bleaching Fiyatı
Diş beyazlatma ücreti kullanılan metoda göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca önce diş temizleme işleminin uygulanıp uygulanmaması fiyatı değiştirmektedir. Sağlıklı, güvenli ve daha beyaz dişler için…
Dr. A. Kadir Şengün
LUNA DENTAL