background

Ortodonti Tedavisi Çukurambar Çankaya

Ortodonti nedir?

Ortodonti, dişlerle ve çene kemikleriyle alakalı bozuklukların önlenmesi, teşvisi ve tedavisiyle ilgilenen bir diş hekimliği uzmanlık dalıdır.

Büyümeye ve gelişmeye devam eden bireylerde dişsel ve iskeletsel sorunlar tedavi edililirken, yetişkinlerde ise iskeletsel sorunlar ortodontik tedavi ile birlikte ortognatik cerrahi teknikler sayesinde tedavi edilebilir.

Ortodontik problemler neden oluşur? 

Ortodontik sorunların ortaya çıkmasında kalıtsal veyahut çevresel faktörler etkili olabilir.  Çene kemiklerinin birbirlerine daha önde ya da ileride olmasında veya çene darlıklarında genetik faktörler etkilidir. Süt dişlerinin erken dönemde kaybedilmesi, süt dişlerinde ortaya çıkan çürükler,parmak emme,uzun süre emzik veya biberon kullanımı, tırnak yeme ve benzeri parafonksiyonel alışkanlıklar ise çevresel faktörlerdir.

Neden ortodontik tedavi görmeliyim? 

Hastaların büyük bir kısmı estetik kaygılardan dolayı Ortodontik tedavi kliniğine gelirler. Ortodontik tedavi sadece estetiği iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda dişeti ve eklem problemleri de önlemektedir.  Dişlerin düzgün sıralanması daha iyi fırçalamayı sağlar, çene kemiklerinin uyumlu olması ise çene ekleminin sağlığını korumasında yardımcı olur.

Ne zaman ortodontik tedavi görmeliyim? 

Ortodonik tedavi karışık dişlenme döneminin başlaması ile, yani 6 ila 8 yaş arasında yapılmalıdır. Bu yaş aralarında hedef parmak emmek, tırnak yemek gibi ortodontik problemlere sebep olabilecek alışkanlıkları tespit etmek ve önlemektir.Erkenden tedavi ortodontik muayene çeneler arası uyumsuzlukların teşhis ve tedavisi için büyük bir önem taşır. 10-12 yaş arasındaki dişsel problemler ortodonti ile çözülür.

Ortodontik tedavinin çeşitleri nelerdir? 

Alışkanlık kırıcı apareyler
Yutkunma zorluğu, tırnak yeme gibi parafonksiyonel alışkanlıkların ileride ortodontik sıkıntılar oluşturmasını önlemek amacıyla yapılan hareketli veya sabit ortodontik apareylerdir.

Hareketli Apareyler
İlerki zamanlarda çapraşıklık sıkıntılar yaşayacağı düşünülen çocuklarda daimi dişlere yeterli yeri açmak amacıyla yapılan apareylerdir. Çoğu zaman bu tedaviden sonra hasta sabit ortodonik tedaviye ihtiyaç duymaktadır.

Fonksiyonel Apareyler
Gelişmesi hızla devam eden çocuklarda, alt ve üst çenenin birbiri ile uyumlu hale gelmesi için yapılan bir tedavi yöntemidir.

Sabit ortodontik tedavi

Süt dişlerinin çıktığı dönemlerde dişsel ve ileri olmayan seviyede iyileşme sıkıntılarının çözülmesi için braketler uygulanır. Braketlerin estetik ve metal olmak üzere 2 çeşidi vardır.

Lingual Tedavi

Braketlerin dişlerin arka yüzeyine yapıştırılmasıyla uygulanan sabit bir tedavi tekniğinidir.

Şeffaf plaklar

Gelişen teknoloji sayesinde görünmeyen ve takıp çıkarılan plaklarla ordontik tedavi mümkündür. Bu tedavi sayesinde hastadan alınan ölçülerden dijital ortamda diş hareketleri simule edilerek laboratuar ortamında plaklar üretilmeye başlanır. Bu plakların yeme ve içme dışında devamlı kulanılması gerekir.

Ortodontik tedavim ne kadar sürer? 

Ortodontik muayene yaklaşık 1 ila 1,5 yıl arasında sürmektedir. Bu süre hastanın yaşı ve tedaviye uyumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişilik gösterebilir.

Ortodontik tedavim için randevulara ne sıklıkla gitmem gerekir? 

Ortodontik tedavi randevuları yaklaşık 1 ayda oluşturulmaktadır lakin hızlı üst çene genişletmesi gibi bazı tedavilerde hastanın haftada bir muayene edilmesi gerekir.

Ortodontik tedavi sonrası dişlerim bozulur mu? 

Ortodontik tedavi sırasında dişlerin çene kemiği içinde hareket ettirilmesi gerekir. Bu hareketi sağlamak için de çene kemeğinde birtakım değişilikler yapılır. Tedavi bittikten sonra çene kemiğinin eski haline dönmesi yaklaşık 2 yıl alır. Bu dönemde dişlerin eski haline dönmesi gibi bir risk faktörü de vardır. Bundan dolayı pekiştirme tedaviler yapılmalıdır. Bu tedavi ise dişlerin arkasına yapıştırılan retainer teliyle ya da günün belli saatlerinde kullanılan şeffaf plaklar sayesinde yapılmaktadır.

Call Now Button0 312 287 10 87