background

Pedodonti

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Pedodonti uzmanı ya da çocuk diş hekimi, 0 ile 12 yaş arası çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur. Pedodonti uzmanı; diş hekimliğinin diğer branşlarında uygulanan yöntemleri, çocuklara uygun hale getirir ve uygular.

Çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı olarak korunması, dişlerde oluşan çürüklerin, fiziksel travmaların, kalıtımsal ve doğumsal etkenlerin dişlerde yaratmış olduğu problemlerin tedavi edilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır.

Pedodontistler  Ne Yapar? 

Pedodontistler  çocuklar için koruyucu uygulamalar ve diş hekimliğinde yapılan tüm tedavileri özel bir şekilde çocuk hastaya uygular.

Ağız-Diş Bakımı Ve Beslenme Tavsiyeleri
Çocuk Protezleri
Diş Çekimi
Diş Çürüğünden Koruyucu ve Önleyici Teknikler; Fluorid Jeli, Fluorid Verniği, Fissür Örtücü
Diş Travmalarının Muayenesi
Endodontik Tedaviler (Kanal Tedavileri, Ampütasyonlar)
Zararlı Ağız Alışkanlıklarını (Parmak Emme, Tırnak Yeme, Dudak Isırma vb.) Durdurmaya Yönelik Tedaviler
Süt ve Genç Sürekli Dişlerde Restoratif Tedaviler (Dolgular)
Yer Tutucular

Pedodontistler, çocuklara en uygun muayene ve tedavi teknikleriyle yaklaşımda bulunduğu için çocuklarda en ufak bir diş hekimi korkusu dahi oluşmaz. Çürük risk grubunu belirler ve buna yönelik koruyucu-önleyici uygulamalar (fissür örtücü, fluorid uygulaması gibi) yapar.

Çürükler risk grubunu belirler ve buna yönelik koruyucu -önleyici teknikler uygular. Pedodontistler, büyüme ve gelişim esnasında çene gelişiminin ve diş çıkarmanın takibini yaparlar. Koruyucu ortodontik muayenelerle olası diş çapraşıklıklarını önlemeye çalışırlar. Kalıcı dişlerin eksik olduğuerken kaybedildiği durumlarda da dişli protezler yaparak estetik görünümü ve fonksiyonu iyileştirirler. Özel bakıma ihtiyaç duyan çocukların diş tedavilerini yaparlar.

Çocuğumun ağız-diş sağlığı için neden bir pedodontiste danışmalıyım?

Çocuklar yetişkenlerden daha hızlı metabolizmaya, hızla devam eden büyüme-gelişme özelliklerine sahiptir. Ayrıca süt dişleri ve yeni süren genç kalıcı dişlerin yapıları da bir yetişkin dişine göre farklılıklar gösterir. Bundan dolayı pedodonistler, çocukların ağız diş sağlığı konusunda en kapsamlı bilgiye sahip olan diş hekimleridir.

Çocuğumun ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalı?

Çocuklarda ilk muayene 1 yaştan sonra yapılması önerilir. Erken diş muayenesi sayesinde ağız hijyen eğitimi verilir. Beslenme düzeni sağlanır, çürükten korunmak için dikkat edilmesi gereken hussuslar konusunda da bilgi verilir. Bu sayede de bebeklik döneminde diş çürüklerinin önüne geçilmiş olunur. Pedodontistin belirlediği aralıktaki düzenli diş kontrolleri sayesinde uzun dönemde çürüksüz ve sağlıklı dişlerin temelleri atılır. Çocuklarda gelişecek diş hekimi korkusu da önlenmiş olur.

Call Now Button0 312 287 10 87