Sedasyon & Genel Anestezi Nedir?
Sedasyon ve genel anestezi ağız ve diş sağlığı merkezlerinde uygulanan bir işlemdir. Sedasyon bir aneztezi tekniğidir. Bu teknik sayesinde diş tedavisi sırasında ağrı, stres, korku benzeri hisleri ortadan kaldırılır.
Rahatlık veya unutkanlık veren sedatif ilaçların etkisinden dolayı uyuklama veya bilinç kaybı durumunda olan hasta, yapılan işlemlerle alakalı hiçbir şey hatırlayamaz. Bundan dolayıdır ki ağrı hissi azalıp istenmeyen ağız içiyle alakalı refleksler önlenir. Bu ilaçlar sayesinde de dişçi korkusu yok edilip hastanın sonraki seanslarda diş tedavisine gelmesi teşvik edilir.
Damar, ağız veya makat yoluyla uygulanan ilaçlar genel anestezi risklerini taşımaz ve hatta işlem sonrası hastanın kendisine gelmesini hızlılaştırır ve rahatlatır.
İğneden veya diş hekiminden korkan; bu korkudan dolayı mide bulantısı; kusma refleksinden dolayı diş tedavilerini yaptıramayan çocuk,yetişkin veya engelli gibi her türlü hasta grubuna uygulanır ve son derece de güvenli bir anestezi yöntemidir.
Genel Anestezi
Genel aneztezinin yapılma nedeni ameliyathane ortamında hastanın işlem süresince uyutulması ve anestesi cihazına bağlanmasıdır. Hastaya burundan veya ağızdan solunum tüpü takılıp aneztezi cihazına bağlanır.Oksijen ve narkoz karışımı bir gaz cihaz sayesinde hastaya solutulur. Solutulma sırasında hastanın yaşamsal fonksiyonları anı anına takip edilmeye başlanır.Genel anestezi sırasında bilinç kaybı oluşur. Hasta derin uykudadır ve bundan dolayıdır ki hiçbir duyusu çalışmaz, ağrı hissi tamamen ortadan kaldırılır.İşlem bittiği vakit ise hasta uygun yöntemlerle uyandırılır.
İletişimde sıkıntı yaşayan zihinsel engelli hastalar lokal anestesinin yetersiz kalacağı uzun işlem süresi gerektiren cerrahi işlemlerde genel anestezi uygulanır.
Genel anestesi ameliyat öncesinde bir hazırlık ister. Anestezi doktoru; muayene edilmiş hastanın durumuna göre kan tahlili, ekg, akciğer röntgeni gibi tetkikler isteyebilir. Ameliyat olmadan önce çocuk veya yetişkin hastalar bir süre aç ve susuz kalması gerekir.
Sedasyon ve genel anestezi uygulamaları sırasında ilaçlara bağlı alerjik tepkiler, hava yoluyla alakalı güçlük ve travmalar, yan etkiler görülebilir. Bu etkiler deneyimli bir uzman ekip kontrolünde ortadan kaldırılabilir. Eğer anestezi doğru şekilde yapılırsa anesteziyle alakalı komplikasyonlara oldukça az rastlanır.