background

Periodontoloji

Diş Eti Çekilmesi

Diş etinin dişte koruyuculuk görevi gören mine takabasının altına çekilip kök yüzeyinin açığa çıkarılması durumudur.

Dişlerin kök yüzeyi dış etkenlere karşı çok dayanıklı değil. Bu yüzden diş eti çekilmesi durumunda kök yüzeyleri açığa çıkar. Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse kök yüzeylerindeki hassasiyet zamanla artar ve hasta dişlerini kaybeder.

Diş eti çekilmesinin günümüzde cerrahi veya cerrahi olmayan tedavileri bulunmaktadır. Cerrahi olarak açığa çıkartılmış kök yüzeyleri mikrocerrahi tedaviyle kapatılır ve çekilmeden önceki haline getirilir. Böylelikle de diş etinin daha fazla çekilmesinin önüne geçilir. Mikrocerrahi işleminden 10 ila 14 gün sonra dikişler alınır ve doku nadasa bırakılır.
Diş Eti İltihabı

Diş ve kök yüzeylerinde biriken yiyecek artıklarından dolayı küçük bir bakteri tabakası oluşur. Bu oluşmadan dolayı da diş etinde iltihap oluşur. Genellikle bakteri tabakası kök yüzeylerine sıkıca yapışır ve diş etinin altındaki kemiğin erimesine neden olur. Kemik erimesinden dolayı dişlerde sallanma, apse oluşması veya diş kaybedilmesi yaşanabilir. Diş eti tedavisi yapılırsa iltihap tedavi edilir ve kemik erimesi durdurulur.

Kaybedilen kemiğin yerine mikrocerrahi teknikler sayesinde kemik tozu(greft) konulur.

Diş fırçalaması diş iltihabının tekrar oluşmaması için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Ağız hijyenine önem vermek de diş iltihabını önemli ölçüde önleyen bir önlemdir.

Dolgu, protez, implant tedavisi, zirkonyum, köprü, diş teli ve benzeri diş tedavilerinden önce mutlaka diş etleri kontrol edilmelidir. Eğer iltihap varsa iltihap giderilmeli ve giderildikten sonra da bu tedaviler yapılmalıdır. Eğer diş eti kontrol edilmezse ilerlede şiddetli diş eti iltihabı oluşabildiğinden dolayı yapılmış tedaviler başarısız olur.

Lazerle Diş Eti Tedavisi

Günümüzde lazerler birçok tıp alanında kullanılmaktadır. Bu alanlardan biri de diştir. Özellikle ‘pembe estetik’ denen diş etlerinin diş ile uyumunun sağlanmasında, dişlerin görünürlüğünün arttırılmasında ve de diş eti büyümelerinin önlenmesinde kullanılmaktadır. Diş eti iltihaplarının tedavisinde, yaraların iyileşmesini hızlandırmada ve bakterileri ortadan kaldırmada da lazerlerden faydalanılır.

Call Now Button0 312 287 10 87